Ballonnen op schoolplein

In gesprek met uw kind

Als ouder bent u de primaire opvoeder van uw kind(eren). Soms is het lastig om seksualiteit te bespreken met uw kind. Misschien omdat u denkt dat uw kind op jonge leeftijd nog niet met seksualiteit bezig is, of u bent bang dat u uw kind(eren) hierin teveel aanmoedigt. Maar ook jonge kinderen hebben vragen over relaties en seksualiteit.

"Hoe groeit een baby in de buik? Waarom heeft Arjan twee vaders? Wanneer ben je verliefd en hoe maak je het uit als het niet meer goed voelt? En wat gebeurt er met je als je puber wordt?"

Door al op een jonge leeftijd met kinderen over dit onderwerp te praten wordt het voor kinderen ook gewoon.

U hoeft er niet bang voor te zijn dat uw kind nog niet toe is aan bepaalde informatie. Ze onthouden namelijk alleen wat zij interessant vinden en waar ze op dat moment aan toe zijn. 

Wanneer is mijn kind oud genoeg?

Vind u het moeilijk in te schatten welke informatie u op welke leeftijd het beste kunt geven? 
Voor tips, download de folders: 

Een warm nest

Als ouder kunt u bijdragen aan de gezonde seksuele ontwikkeling van uw kind(eren) als de band tussen u en uw kind(eren) goed is. Maar wat is een goede band? Kinderen moeten het gevoel hebben dat ze bij hun ouders terecht kunnen voor hulp en steun. U kunt dit bereiken door geïnteresseerd te zijn en op de hoogte te zijn van het leven van uw kind(eren). De school helpt hierbij door uw kind(eren) van informatie te voorzien en les te geven over de lichamelijke, sociaal-emotionele, relationele en seksuele ontwikkeling.

In de Week van de Lentekriebels geven leerkrachten bijvoorbeeld les over vriendschap en verliefdheid, verschillen tussen jongens en meisjes, relationele en communicatieve vaardigheden, omgangsnormen, lichamelijke en emotionele veranderingen in de puberteit, voortplanting, voorbehoedsmiddelen, maar ook over seksuele intimidatie en seksueel misbruik (in groep 8).

 Tips

  • U geeft zelf het voorbeeld. De manier waarop ouders met elkaar en anderen omgaan, ruzie maken en problemen oplossen is een voorbeeld voor kinderen hoe mensen zich horen te gedragen.
  • U hoeft niet alles te weten. Natuurlijk is het niet erg als u ergens geen antwoord op weet. Vertel uw kind dat u het antwoord opzoekt en er later op terug komt.
  • Gebruik bijvoorbeeld een krantenbericht of een tv-programma als aanleiding voor een gesprek. "Ik lees hier net dat… wat vind jij daarvan?"
  • Creëer een situatie waarin je elkaar niet direct hoeft aan te kijken. Voor kinderen is het gemakkelijk om over een gevoelig onderwerp te praten als ze je niet direct hoeven aan te kijken. U kunt bijvoorbeeld een gesprek beginnen tijdens de afwas, het autowassen of in de auto.
  • Gebruik boeken, brochures en plaatjes ter ondersteuning van het verhaal. 
  • Moedig uw kinderen aan een eigen mening te vormen. Als kinderen vragen naar uw mening, vertel die dan. Maar leg ook uit dat andere mensen een andere mening kunnen hebben.
  • Respecteer dat kinderen behoefte hebben aan een beetje zelfstandigheid en privacy. Maak er bijvoorbeeld geen probleem van als uw kind vindt dat u eerst moet kloppen voordat u zijn of haar kamer binnenkomt.
  • Gebruik humor. Bij het praten over relaties en seksualiteit mag je best een beetje humor gebruiken. Humor kan eventuele spanning doen afnemen.
  • Probeer op de hoogte te blijven van waar uw kind naar kijkt op tv en internet. U kunt hiernaar vragen en af en toe eens meekijken. Stel uw kind vragen over wat het ziet en keur niet alles af.
  • Laat merken dat u om uw kind geeft. Zeg of laat regelmatig merken dat u van uw kind houdt!