Jongetje met ballon bij de Week van de Lentekriebels

Training en advies

Wilt u meedoen met de Week van de Lentekriebels en les gaan geven over relationele seksuele vorming? Dan kan uw school ondersteuning krijgen van de GGD in de regio. Hiervoor kunt u contact met hen opnemen.

GGD

Als deelnemende school kunt u voorafgaand aan de Week van de Lentekriebels een workshop volgen van de GGD. Deze workshop gaat dieper in op de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen. Er wordt besproken hoe u relationele en seksuele vorming kunt geven, hoe u kunt reageren op vragen van kinderen en ouders, welke materialen en activiteiten u in kunt zetten en welke lastige situaties zich voor kunnen doen en hoe u daarmee om kunt gaan. De workshop bestaat over het algemeen uit minder dan één dagdeel.

Sommige GGD’en verzorgen ook teamtrainingen over visie en beleid of grensoverschrijdend gedrag, zij organiseren ouderavonden en ondersteunen scholen met materialen. Informeer naar het ondersteuningsaanbod bij uw regionale GGD.

Landelijke aanbod: Training relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs

Deze training is geschikt voor startende leerkrachten uit het basisonderwijs die gaan beginnen met relationele en seksuele vorming en leerkrachten die al begonnen zijn maar graag nog wat extra tools willen om hier goed les over te geven.

Werkwijze

U krijgt tijdens deze 4 uur durende training  tools aangereikt waarmee u makkelijker les kunt geven over relaties en seksualiteit. U leert hoe u een veilige omgeving kunt creëren in de klas. U krijgt kennis aangereikt over de seksuele ontwikkeling. U krijgt vaardigheden aangereikt om vragen van jonge kinderen te kunnen beantwoorden en in gesprek te gaan met ouders over dit onderwerp.

Rendement

Na deze cursus bent u in staat om:

  • kinderen te begeleiden bij hun seksuele ontwikkeling
  • seksualiteit en seksueel gedrag bespreekbaar te maken 
  • vragen van jonge kinderen te beantwoorden
  • in gesprek te gaan met ouders en om te gaan met eventuele weerstanden
  • zelfstandig les te geven

Kosten

De kosten bedragen € 490,- (exclusief reistijd en reiskosten).

Aantal deelnemers

Maximaal 25

Incompany

De training wordt incompany gegeven aan de gehele school

Trainers

 

Robert van der Gaag

Ik heb bijna 6 jaar ervaring met het trainen van professionals omtrent seksuele ontwikkeling en diversiteit. Ik maak hierbij dankbaar gebruik van mijn opleidingen als leraar basisonderwijs, schoolleider en mijn ruime ervaring in het onderwijs. Ik beschik daarnaast over een diploma bijbels onderwijs, waardoor ik ook bijzondere scholen inhoudelijk kan begeleiden.

Ik voel me uitgedaagd door maatwerk. Uw vraag of aanleiding om mijn ondersteuning te vragen, staat centraal bij het vormgeven en uitvoeren van de training. Na deze training heeft uw team voldoende kennis en duidelijke handvatten om seksuele ontwikkeling op passende en effectieve wijze aandacht te geven.

Contact: mail@vandergaag-edutainment.nl

Edith Kuiper

Al 8 jaar lang begeleid ik, als gezondheidsbevorderaar van de GGD, scholen bij de uitvoering van lessen relationele en seksuele vorming en de Week van de Lentekriebels. Hierbij bied ik ondersteuning in de vorm van teamtrainingen en ouderavonden over het thema relationele en seksuele vorming. Leerkrachten en ouders krijgen daardoor een beeld van de rol die zij kunnen spelen als het gaat om de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen.

Scholen en ouders geven na mijn training aan goed toegerust te zijn om in het gesprek te gaan met kinderen over dit thema.

Contact: edithkuiper@me.com