Lenteballon

Speciaal onderwijs

Steeds meer scholen uit het speciaal onderwijs doen mee aan de Week van de Lentekriebels. Logisch, want ook kinderen met een ziekte of beperking hebben vragen, wensen, fantasieën en dromen. En net als andere jongens en meisjes van hun leeftijd ontwikkelen ze zich op relationeel en seksueel vlak, om later op een prettige, positieve en veilige manier seksualiteit te kunnen beleven. De behoefte aan betrouwbare informatie over relaties en seksualiteit is groot.

Speciale doelgroep

Jonge kinderen en pubers met een ziekte of beperking hebben andere, meer specifieke vragen, over relaties en seksualiteit. Ook lopen ze tegen andere zaken aan in hun seksuele ontwikkeling.

U leest op deze pagina’s meer over de vragen van jonge kinderen en pubers, en de invloed van ziekte of beperking op hun seksuele ontwikkeling. Ook vindt u informatie om hiermee aan de slag te gaan!

Good practice

We vragen u daarnaast om ervaringen, good practices, tips & trucks met ons te delen. We zullen de informatie gebruiken en verwerken op deze website. Op die manier willen we een uitwisseling van ervaringen tussen GGD’en tot stand brengen. U kunt uw aanbeveling mailen naar Rutgers.

Vragen en tips

Heeft u vragen? Neem contact op met Rutgers via (030) 231 34 31 of via de mail. Kijk voor meer tips rondom seksualiteit bij ziekte en beperking op www.seksualiteit.nl of www.begrensdeliefde.nl

Hoe geef je seksuele vorming aan pubers die verlamd zijn en geen boodschap hebben aan ‘veilig vrijen’ of ‘voortplanting’, omdat er hele andere problemen spelen?’

Docent groep 8