Datum: 20 maart 2017 | Tijd: 09:00 | Locatie: Nederland | Doelgroep: basisscholen

Week van de Lentekriebels 2017

Hoe zorg je als leerkracht voor een klas waarin iedereen zichzelf mag zijn, waarin open wordt gepraat en pesten geen optie is? Lessen relationele en seksuele vorming vormen een goede basis voor een open, sociaal en veilig klimaat op school. Het thema voor volgend jaar is dan ook respectvol met elkaar omgaan.

Relationele en seksuele vorming is heel breed. Het gaat over respectvolle omgang, een positief zelfbeeld, weerbaarheid, verschillen tussen jongens en meisjes, veranderingen in de puberteit, verliefdheid, voortplanting en – in de bovenbouw – over veilig vrijen. 

Veilige sfeer creëren in de klas

Als leerlingen thuis niet gewend zijn om over deze onderwerpen te praten en hier ook niet vertrouwd mee zijn in de klas, kunnen kinderen nogal uiteenlopend reageren op lessen  over relaties en seksualiteit.  Door een veilige sfeer te creëren, duidelijke afspraken te maken, te kiezen voor een goede opbouw in de lessen en toezicht op respectloos gedrag,  kan dit gedrag al voor een groot deel voorkomen worden. Lacherige reacties komen vaak voort uit verlegenheid met het onderwerp.

Lees meer over situaties die zich kunnen voordoen tijdens het lesgeven
 

Reacties